Netwerkbeveiliging en netwerkbeheer uitbesteden

In een tijdperk waarin digitale technologieën een integraal onderdeel zijn geworden van bijna elk aspect van ons zakelijk leven, is de beveiliging van bedrijfsnetwerken van vitaal belang. Het beschermen van het netwerk van uw organisatie is niet langer slechts een optie, maar eerder een absolute noodzaak in een landschap dat wordt geteisterd door steeds geavanceerdere cyberdreigingen.

Waarom zou ik mijn bedrijfsnetwerk beveiligen?

De consequenties van een onbeveiligd netwerk kunnen verwoestend zijn, variërend van financiële verliezen en reputatieschade tot het verlies van waardevolle gegevens en zelfs de bedrijfscontinuïteit. Door proactieve maatregelen te nemen om uw bedrijfsnetwerk te beveiligen, geeft u niet alleen prioriteit aan de bescherming van gevoelige informatie en bedrijfsmiddelen, maar toont u ook een toewijding aan het vertrouwen en de veiligheid van de klanten en partners. In deze snel evoluerende digitale wereld is het beveiligen van uw bedrijfsnetwerk een investering die de moeite waard is om de stabiliteit, groei en reputatie van de onderneming te waarborgen.

Bedrijfsnetwerk beveiligen is van cruciaal belang om deze redenen:

1. Bescherming van gevoelige gegevens: In een bedrijfsnetwerk worden vaak gevoelige gegevens zoals klantinformatie, financiële gegevens en intellectueel eigendom opgeslagen en uitgewisseld. Een gebrek aan bedrijfsnetwerk beveiliging kan leiden tot datalekken, diefstal van informatie en inbreuken op de privacy van klanten.

2. Voorkomen van cyberaanvallen: Onbeveiligde bedrijfsnetwerken zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen vanwege de waardevolle informatie die ze bevatten. Door het bedrijfsnetwerk te beveiligen, wordt de kans op aanvallen, zoals malware-infecties, ransomware, phishing en DDoS-aanvallen drastisch verkleind

3. Bedrijfscontinuïteit: Een goed beveiligd wifi-netwerk vermindert het risico op verstoringen en downtime. Downtime kan leiden tot productiviteitsverlies, verlies van omzet en reputatieschade.

4. Wettelijke vereisten: In veel landen, zoals Nederland, gelden wetten en voorschriften die bedrijven verplichten om bepaalde maatregelen te nemen om de privacy van gegevens van klanten te waarborgen. Het niet voldoen aan deze regels kan leiden tot boetes en juridische problemen. Denk hierbij aan de NIS2 richtlijn.

5. Bescherming van de reputatie: Een netwerkbeveiliging inbreuk kan leiden tot ernstige reputatieschade voor een organisatie. Klanten vertrouwen erop dat hun gegevens veilig zijn bij een organisatie, en een datalek kan leiden tot verlies van vertrouwen en klanten.

Om het bedrijfsnetwerk te beveiligen, zijn verschillende maatregelen te nemen, waaronder het gebruik van firewalls, endpoint security, regelmatige updates van software en systemen, sterke authenticatie protocollen, beperkte toegangscontrole tot gevoelige gegevens, regelmatige back-ups, security scans en security awareness programma’s voor medewerkers over cyberbeveiliging. Het is een combinatie van technologie, beleid en bewustzijn die helpt bij het beveiligen van uw bedrijfsnetwerk.

Hoe beveilig ik de toegang tot de netwerkinfrastructuur?

Network Access Control (NAC) oplossingen bieden een gepersonaliseerde en dynamische beveiligingslaag, die verder gaat dan traditionele beveiligingsmethoden. Door het implementeren van NAC, kan de IT organisatie nauwkeurige controle uitoefenen over wie toegang heeft tot het netwerk, welke endpoints worden verbonden en welke rechten de gebruikers en endpoints hebben binnen de netwerkinfrastructuur. Dit stelt u als organisatie in staat om potentiële bedreigingen te identificeren en te isoleren voordat ze schade aanrichten. Network Access Control oplossingen helpen verder bij het handhaven van naleving van regelgeving en (beveiligings)beleid, terwijl het ook de productiviteit verhoogt door het minimaliseren van downtime veroorzaakt door malware of ongeautoriseerde toegang. Kortom, door te investeren in NAC-oplossingen, is de organisatie proactief bezig met het beschermen van de netwerkinfrastructuur tegen een steeds veranderend landschap van bedreigingen.

Mocht u deze werkzaamheden niet zelf willen of kunnen uitvoeren dan is het altijd mogelijk om security en netwerkbeheer uit te besteden. De QManaged dienstverlenging van QMonkeys biedt hier invulling aan.

Waarom security en netwerkbeheer uitbesteden?

Het uitbesteden van netwerkbeheer biedt voor vele organisaties voordelen, vooral voor diegenen die niet over de middelen, expertise of tijd beschikken om hun infrastructuren met eigen personeel te beheren. Enkele voorbeelden voor het uitbesteden van netwerkbeheer zijn:

1. Kostenbesparing: Het onderhouden van een netwerkinfrastructuur met eigen en gespecialiseerde netwerkbeheerders is duur. Door het uitbesteden van netwerkbeheer betaalt een organisatie alleen voor de diensten die nodig zijn.

2. Toegang tot expertise: Specialisten en consultants van een externe IT-dienstverlener, zoals QMonkeys, hebben vaak meer en betere expertise en ervaring met het inrichten en onderhouden van netwerkinfrastructuren en hebben sneller toegang tot nieuwe technologieën. Voor uw organisatie biedt dit kans om gebruik te maken van hoogopgeleide professionals die de nieuwste trends en best practices kennen.

3. Focus op kernactiviteiten: Het uitbesteden van netwerkbeheer biedt het eigen IT-personeel kansen om zich volledig te richten op de kernactiviteiten van de organisatie, in tegenstelling tot het verspillen van resources voor het oplossen van netwerkproblemen en onderhoud van de netwerkinfrastructuur.

4. Schaalbaarheid: Indien de organisatie een (sterke) groei doormaakt, is het uitbesteden van netwerkbeheer meer schaalbaar in vergelijking met het uitbreiden / verhogen van de interne capaciteit. Het uitbreiden of inkrimpen van diensten is bij een externe IT-dienstverlener flexibel aan te passen aan de behoeften van de organisatie.

5. Veiligheid en naleving: Externe netwerkbeheerders hebben diepgaande kennis van beveiligingspraktijken en -procedures en kunnen helpen bij het implementeren van strengere beveiligingsmaatregelen en/of het naleven van het (beveiligings)beleid.

6. Snellere implementatie van nieuwe technologieën: IT-dienstverleners zijn (en dienen te allen tijde) goed op de hoogte te zijn van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dit biedt uw organisatie wederom snelle toegang tot specialistische kennis.

7. Risicovermindering: Met een externe netwerkbeheerder wordt ook een deel van het bedrijfsrisico gedeeld. De IT-dienstverlener is medeverantwoordelijk voor de beschikbaarheid en veiligheid van de netwerkinfrastructuur. Optioneel wordt hiermee de druk en het verantwoordelijkheidsgevoel bij het eigen IT-personeel verminderd.

Het uitbesteden van netwerkbeheer is meer wegnemen van verantwoordelijkheden en inschakelen van expertise, het uitbesteden van netwerkbeheer is vaak een strategische beslissing voor organisaties welke zich richten op groei, efficiëntie en een hoger beveiligingsniveau van de eigen netwerkinfrastructuur.

Meer weten?

QMonkeys gaat graag met u in gesprek hoe uw organisatie zich beter kan beschermen. Vul onderstaande in en wij nemen contact op.

Misschien vind je dit ook interessant

event

Ontmoet Arctic Wolf

dinsdag, 11 juni 2024 - 14:00

Schrijf in

EK ACTIE

Vanaf 14 juni 2024 gaat het EK voetbal weer van start en QMonkeys geeft u de kans om een officieel Nederlands Elftal shirt te winnen. Maak kans op een officieel Nederlands Elftal shirt en schreeuw Nederland deze zomer naar een nieuwe Europese titel..!

Lees meer

#NEWS - 08-05-2024

Netwerkbeveiliging en netwerkbeheer uitbesteden

De consequenties van een onbeveiligd netwerk kunnen verwoestend zijn, variërend van financiële verliezen en reputatieschade tot het verlies van waardevolle gegevens en zelfs de bedrijfscontinuïteit. Hierin biedt het uitbesteden van security en netwerkbeheer voor vele organisaties voordelen.

Lees meer

#NEWS - 19-03-2024

NIS2: Network and Information Security – Complete gids voor NIS2 richtlijnen in Nederland

Wat is de NIS2 richtlijn en voor wie is het van toepassing? Eind 2024 wordt de Europese NIS2 cybersecurity wetgeving actief. In deze blog maakt QMonkeys duidelijk wat de NIS2 inhoud en voor wie de NIS2 van toepassing is.

Lees meer

#NEWS - 15-02-2024

Onze partners

Bekijk alle partners

Laat de Monkeys u door de IT jungle loodsen

Nieuwsgierig geworden hoe wij uw organisatie beter kunnen beveiligen? Aarzel niet en...

Neem contact op