Ransomware begrijpen, voorkomen en bestrijden

Ransomware, wat is dat eigenlijk? Volgens experts is het een van de meest verontrustende bedreigingen in de wereld van cybersecurity en heeft verwoestende gevolgen gehad voor individuen en organisaties wereldwijd. In deze blog gaan we vragen beantwoorden als: wat is ransomware? Hoe komt ransomware binnen op je computer of IT-omgeving? Wat zijn de gevolgen van ransomware? En welke preventieve maatregelen nemen bedrijven om ransomware te bestrijden?

Wat is ransomware?

Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die bestanden of zelfs volledige systemen vergrendelt door ze te versleutelen. De aanvallers eisen vervolgens losgeld, meestal in de vorm van cryptocurrency, in ruil voor het herstellen van de toegang tot de versleutelde gegevens. Deze vorm van aanvallen varieert van gerichte aanvallen op individuen tot grootschalige inbraken op bedrijfsnetwerken. Maar first things first, hoe komt ransomware überhaupt binnen op je computer?

Hoe komt ransomware binnen op je computer of IT-omgeving?

Ransomware kan op verschillende manieren binnendringen in een IT-omgeving. Vaak gebeurt dit via phishing-e-mails, waarbij gebruikers worden verleid om op kwaadaardige links te klikken of bijlagen te openen die de ransomware installeren. Ook kunnen besmette websites of malafide software het startpunt zijn voor ransomware. Bovendien kunnen verouderde software, ongepatchte kwetsbaarheden en zwakke wachtwoorden als ingang dienen voor deze dreiging.

Wat zijn ransomware consequenties?

De consequenties van een ransomware-aanval kunnen verwoestend zijn. Het kan leiden tot het verlies van toegang tot belangrijke gegevens, het stilleggen van bedrijfsactiviteiten, financiële verliezen door losgeldbetalingen, reputatieschade en het lekken van vertrouwelijke informatie. Organisaties kunnen geconfronteerd worden met langdurige gevolgen voor hun bedrijfsvoering en vertrouwen van klanten verliezen door ransomware.

Hoe kunnen we voorkomen dat ransomware binnen komt en actief wordt in je IT-omgeving?

QMonkeys begrijpt de ernst van de ransomware-bedreiging en neemt proactief stappen om organisaties te beschermen tegen deze dreiging. Door een gelaagde aanpak toe te passen, helpt QMonkeys bij het minimaliseren van het risico op ransomware-aanvallen.

  1. Geavanceerde beveiligingssoftware: QMonkeys maakt gebruik van geavanceerde beveiligingsoplossingen die proactief ransomware bedreigingen detecteren en blokkeren voordat ze schade kunnen aanrichten. Deze oplossingen bieden “one-click-remediation” functionaliteiten en ondersteunen ook verouderde besturingssystemen, welke nog regelmatig binnen OT-omgevingen actief zijn.
  2. Regelmatige software-updates en patching: Door regelmatige software-updates en patching worden bekende kwetsbaarheden in systemen en software snel verholpen, waardoor de kans op ransomware-aanvallen als gevolg van bekende beveiligingslekken wordt verkleind.
  3. Security Awareness Training: QMonkeys voorziet medewerkers van organisaties van trainingen over cybersecurity en phishing-aanvallen, zodat ze op de hoogte zijn van de risico’s en zich bewust zijn van verdachte e-mails of links. Dit minimaliseert de kans op schade door ransomware als gevolg van menselijke fouten.
  4. Regelmatige immutable back-ups en dataherstelplan: Het maken van regelmatige immutable back-ups van gegevens en het hebben van een effectief dataherstelplan kunnen de impact van een ransomware-aanval minimaliseren door het herstellen van verloren gegane gegevens zonder toe te geven aan de eisen van de aanvallers.

QMonkeys is toegewijd aan het bieden van uitgebreide beveiligingsoplossingen die organisaties beschermen tegen de groeiende dreiging van ransomware. Door te investeren in geavanceerde beveiligingstechnologieën, training en preventieve maatregelen, biedt QMonkeys een sterke verdediging tegen ransomware-aanvallen en helpt het organisaties om zich te wapenen tegen deze kwaadaardige bedreiging.

Meer weten?

QMonkeys gaat graag met u in gesprek hoe uw organisatie zich beter kan beschermen tegen ransomware. Vul onderstaande velden in en wij nemen contact met u op.

Misschien vind je dit ook interessant

Netwerkbeveiliging en netwerkbeheer uitbesteden

De consequenties van een onbeveiligd netwerk kunnen verwoestend zijn, variërend van financiële verliezen en reputatieschade tot het verlies van waardevolle gegevens en zelfs de bedrijfscontinuïteit. Hierin biedt het uitbesteden van security en netwerkbeheer voor vele organisaties voordelen.

Lees meer

#NEWS - 19-03-2024

NIS2: Network and Information Security – Complete gids voor NIS2 richtlijnen in Nederland

Wat is de NIS2 richtlijn en voor wie is het van toepassing? Eind 2024 wordt de Europese NIS2 cybersecurity wetgeving actief. In deze blog maakt QMonkeys duidelijk wat de NIS2 inhoud en voor wie de NIS2 van toepassing is.

Lees meer

#NEWS - 15-02-2024

Internal Segmentation en Content Scanning

Internal segmentation, ook wel bekend als microsegmentatie, is een netwerkbeveiligingsstrategie waarbij het interne netwerk wordt opgedeeld in verschillende segmenten of zones. Naast internal segmentation is content scanning een ander cruciaal component van een effectieve netwerkbeveiligingsstrategie.

Lees meer

#NEWS - 07-02-2024

Onze partners

Bekijk alle partners

Laat de Monkeys u door de IT jungle loodsen

Nieuwsgierig geworden hoe wij uw organisatie beter kunnen beveiligen? Aarzel niet en...

Neem contact op