De evolutie van wireless netwerken

ā€œHeb jij WiFi op je telefoon?ā€ of ā€œWat is die applicatie toch traag, zal wel weer aan de draadloze verbinding liggen!!ā€ Een tweetal voorbeelden van veelgehoorde uitspraken.

Termen als draadloze router, roaming, bridge & meshing zijn voor velen geen onbekenden. Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van draadloze netwerken.

Onjuiste implementaties, verkeerde configuraties en ongelukkige keuzes leiden echter ook geregeld tot problemen en klachten vanuit de gebruikersorganisatie. Met als gevolg een terughoudende en conservatieve gedachtengang over het gebruik van draadloze netwerken.

QMonkeys heeft ruime ervaring met het aanleggen en configureren van draadloze netwerken en helpt u graag verder om de voordelen en het gebruik van draadloze netwerken te omhelsen.

De huidige stand van wireless netwerken

Draadloze netwerken hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, voornamelijk vanwege de voordelen ten opzichte van bedrade netwerken. De belangrijkste voordelen zijn:

  1. Mobiliteit en Flexibiliteit: Het meest voor de hand liggende voordeel van draadloze netwerken is de mobiliteit. Gebruikers kunnen vrij bewegen binnen het bereik van het draadloze signaal zonder dat ze fysiek verbonden hoeven te zijn met een kabel. Dit is vooral nuttig voor mobiele endpoints, zoals laptops, smartphones en tablets, waardoor werknemers productiever zijn zonder beperkt te worden door fysieke bekabeling.
  2. Beveiliging: Beveiliging en encryptie zijn al jaar en dag gemeengoed voor draadloze netwerken. Door gebruik te maken van beveiliging en encryptie, zoals WPA3 (WiFi Protected Access 3), wordt de communicatie via het draadloze netwerk versleuteld, waardoor het veel moeilijker wordt voor hackers om gevoelige informatie af te luisteren. Variabelen als tijdstip, locatie, gebruiker en endpoint worden daarbij gebruikt om alleen de noodzakelijke toegang tot de netwerkinfrastructuur toe te kennen.
  3. Schaalbaarheid: Draadloze netwerken zijn eenvoudig uit te breiden of aan te passen aan veranderende behoeften. Nieuwe endpoints worden eenvoudig toegevoegd aan het netwerk zonder het aanbrengen van nieuwe bekabeling. Dit zorgt voor een grotere flexibiliteit bij het aanpassen aan groeiende eisen.
  4. Kostenbesparing: Het vermijden van bekabeling en uitbreiden van het aantal switchpoorten is kostenbesparend, vooral bij het installeren van netwerken in bestaande gebouwen of locaties waar het leggen van kabels moeilijk of duur is.
  5. Toekomstgericht: Met de opkomst van IoT-endpoints en slimme technologieƫn worden draadloze netwerken steeds belangrijker. Draadloze netwerken zijn uitermate geschikt om verschillende type endpoints op een veilige manier te koppelen aan de netwerkinfrastructuur.

De opkomst van WiFi 6E

In de afgelopen decennia heeft de IT-wereld een indrukwekkende evolutie doorgemaakt op het gebied van draadloze netwerken. ƉƩn van de nieuwste ontwikkelingen in dit domein is WiFi 6E, een technologie die niet alleen de prestaties van draadloze netwerken verbetert, maar ook de deur opent naar een veelbelovende toekomst.

WiFi 6E is gebaseerd op de 802.11ax-standaard en breidt uit naar de 6 GHz-frequentieband, wat een enorme sprong voorwaarts betekent in vergelijking met de traditionele 2.4 GHz- en 5 GHz-banden. WiFi 6E heeft het potentieel om de beperkingen van de vorige WiFi-generaties te overwinnen en tegelijkertijd draadloze netwerken naar een nieuw niveau te tillen. Met verbeterde snelheden, hogere capaciteit en verminderde interferentie, biedt het nieuwe mogelijkheden voor organisaties om hun gebruikerservaringen te verbeteren en beter in te spelen op de groeiende vraag naar draadloze en flexibele werkplekken.

De toekomst van wireless verbindingen

WiFi 6E is slechts het begin van wat de toekomst van (draadloze) technologieƫn te bieden heeft. Nieuwe technologieƫn blijven zich ontwikkelen om aan de groeiende eisen en wensen te voldoen. Denk aan innovaties zoals 5G, WiFi 7 en nog geavanceerdere IoT-toepassingen die de manier waarop we werken, communiceren en leven, zullen transformeren.

Als organisatie is het van cruciaal belang om vooruit te kijken en uw organisatie voor te bereiden op deze toekomstige veranderingen. Het implementeren van een flexibel en schaalbaar draadloos netwerk is een solide stap in die richting. De behoeften van uw organisatie blijven evolueren, en uw netwerk moet in staat zijn om die evolutie bij te houden.

Meer weten?

QMonkeys gaat graag met u in gesprek over uw wireless uitdagingen. Vul onderstaande velden in en wij nemen contact met u op.

Misschien vind je dit ook interessant

Een SOC in 30 dagen

Binnen 30 dagen naar 24/7 bescherming tegen cyberrisicoā€™s. Er wordt flink geĆÆnvesteerd in de benodigde security tools ter verdediging van een steeds complexer wordende IT-infrastructuur. Maar dan begint de uitdaging pas.

Lees meer

#NEWS - 16-05-2024

EK ACTIE

Vanaf 14 juni 2024 gaat het EK voetbal weer van start en QMonkeys geeft u de kans om een officieel Nederlands Elftal shirt te winnen. Maak kans op een officieel Nederlands Elftal shirt en schreeuw Nederland deze zomer naar een nieuwe Europese titel..!

Lees meer

#NEWS - 08-05-2024

Netwerkbeveiliging en netwerkbeheer uitbesteden

De consequenties van een onbeveiligd netwerk kunnen verwoestend zijn, variĆ«rend van financiĆ«le verliezen en reputatieschade tot het verlies van waardevolle gegevens en zelfs de bedrijfscontinuĆÆteit. Hierin biedt het uitbesteden van security en netwerkbeheer voor vele organisaties voordelen.

Lees meer

#NEWS - 19-03-2024

Onze partners

Bekijk alle partners

Laat de Monkeys u door de IT jungle loodsen

Nieuwsgierig geworden hoe wij uw organisatie beter kunnen beveiligen? Aarzel niet en...

Neem contact op