De evolutie van wireless netwerken

“Heb jij WiFi op je telefoon?” of “Wat is die applicatie toch traag, zal wel weer aan de draadloze verbinding liggen!!” Een tweetal voorbeelden van veelgehoorde uitspraken.

Termen als draadloze router, roaming, bridge & meshing zijn voor velen geen onbekenden. Iedereen maakt tegenwoordig gebruik van draadloze netwerken.

Onjuiste implementaties, verkeerde configuraties en ongelukkige keuzes leiden echter ook geregeld tot problemen en klachten vanuit de gebruikersorganisatie. Met als gevolg een terughoudende en conservatieve gedachtengang over het gebruik van draadloze netwerken.

QMonkeys heeft ruime ervaring met het aanleggen en configureren van draadloze netwerken en helpt u graag verder om de voordelen en het gebruik van draadloze netwerken te omhelsen.

De huidige stand van wireless netwerken

Draadloze netwerken hebben de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, voornamelijk vanwege de voordelen ten opzichte van bedrade netwerken. De belangrijkste voordelen zijn:

  1. Mobiliteit en Flexibiliteit: Het meest voor de hand liggende voordeel van draadloze netwerken is de mobiliteit. Gebruikers kunnen vrij bewegen binnen het bereik van het draadloze signaal zonder dat ze fysiek verbonden hoeven te zijn met een kabel. Dit is vooral nuttig voor mobiele endpoints, zoals laptops, smartphones en tablets, waardoor werknemers productiever zijn zonder beperkt te worden door fysieke bekabeling.
  2. Beveiliging: Beveiliging en encryptie zijn al jaar en dag gemeengoed voor draadloze netwerken. Door gebruik te maken van beveiliging en encryptie, zoals WPA3 (WiFi Protected Access 3), wordt de communicatie via het draadloze netwerk versleuteld, waardoor het veel moeilijker wordt voor hackers om gevoelige informatie af te luisteren. Variabelen als tijdstip, locatie, gebruiker en endpoint worden daarbij gebruikt om alleen de noodzakelijke toegang tot de netwerkinfrastructuur toe te kennen.
  3. Schaalbaarheid: Draadloze netwerken zijn eenvoudig uit te breiden of aan te passen aan veranderende behoeften. Nieuwe endpoints worden eenvoudig toegevoegd aan het netwerk zonder het aanbrengen van nieuwe bekabeling. Dit zorgt voor een grotere flexibiliteit bij het aanpassen aan groeiende eisen.
  4. Kostenbesparing: Het vermijden van bekabeling en uitbreiden van het aantal switchpoorten is kostenbesparend, vooral bij het installeren van netwerken in bestaande gebouwen of locaties waar het leggen van kabels moeilijk of duur is.
  5. Toekomstgericht: Met de opkomst van IoT-endpoints en slimme technologieën worden draadloze netwerken steeds belangrijker. Draadloze netwerken zijn uitermate geschikt om verschillende type endpoints op een veilige manier te koppelen aan de netwerkinfrastructuur.

De opkomst van WiFi 6E

In de afgelopen decennia heeft de IT-wereld een indrukwekkende evolutie doorgemaakt op het gebied van draadloze netwerken. Één van de nieuwste ontwikkelingen in dit domein is WiFi 6E, een technologie die niet alleen de prestaties van draadloze netwerken verbetert, maar ook de deur opent naar een veelbelovende toekomst.

WiFi 6E is gebaseerd op de 802.11ax-standaard en breidt uit naar de 6 GHz-frequentieband, wat een enorme sprong voorwaarts betekent in vergelijking met de traditionele 2.4 GHz- en 5 GHz-banden. WiFi 6E heeft het potentieel om de beperkingen van de vorige WiFi-generaties te overwinnen en tegelijkertijd draadloze netwerken naar een nieuw niveau te tillen. Met verbeterde snelheden, hogere capaciteit en verminderde interferentie, biedt het nieuwe mogelijkheden voor organisaties om hun gebruikerservaringen te verbeteren en beter in te spelen op de groeiende vraag naar draadloze en flexibele werkplekken.

De toekomst van wireless verbindingen

WiFi 6E is slechts het begin van wat de toekomst van (draadloze) technologieën te bieden heeft. Nieuwe technologieën blijven zich ontwikkelen om aan de groeiende eisen en wensen te voldoen. Denk aan innovaties zoals 5G, WiFi 7 en nog geavanceerdere IoT-toepassingen die de manier waarop we werken, communiceren en leven, zullen transformeren.

Als organisatie is het van cruciaal belang om vooruit te kijken en uw organisatie voor te bereiden op deze toekomstige veranderingen. Het implementeren van een flexibel en schaalbaar draadloos netwerk is een solide stap in die richting. De behoeften van uw organisatie blijven evolueren, en uw netwerk moet in staat zijn om die evolutie bij te houden.

Misschien vind je dit ook interessant

Waarom Network Access Control?

Als QMonkeys ondersteunen we u graag om duidelijk te maken waarom Network Access Control (IEEE 802.1X) en context-aware toegang nog steeds van cruciaal belang zijn voor uw organisatie, zelfs in een cloudgeoriënteerde omgeving.

Lees meer

#NEWS - 22-11-2023

QMonkeys bezoekt hoofdkantoor HPE Aruba

QMonkeys was dit jaar uitgenodigd voor het Aruba Partner Ambassador Symposium in San Francisco.

Lees hier de blog van René Jorissen.

Lees meer

#NEWS - 19-10-2023

Het belang van Managed Detection and Response (MDR)

Uw organisatie staat voor de uitdaging om zich te beschermen tegen voortdurende bedreigingen. Een van de krachtigste wapens in het hedendaagse IT-arsenaal om dit te bereiken, is Managed Detection and Response (MDR).

Lees meer

#NEWS - 10-10-2023

Onze partners

Bekijk alle partners

Laat de Monkeys u door de IT jungle loodsen

Nieuwsgierig geworden hoe wij uw organisatie beter kunnen beveiligen? Aarzel niet en...

Neem contact op